V četrtek, 3. 10. 2024, smo v enoti na Črešnjevcu pripravili razstavo izvirnih slovenskih slikanic, s čimer smo se pridružili 1. Festivalu izvirne slovenske slikanice, ki ga organizira Mladinska knjiga. Razstavo smo združili s skupnim branjem v okviru nacionalnega meseca skupnega branja.

Dogodek je potekal v prostorih vrtca med 16.30 in 18.30.

Staršem in otrokom smo predstavili zakladnico knjig izpod peres in čopičev priznanih slovenskih ustvarjalcev, ki smo jih tematsko razvrstili v štiri letne čase. Ogledu slikanic, listanju in rokovanju s knjigami, je sledilo skupno branje in pogovor ob knjigah.

Slikanice smo prebirali vzgojitelji Alenka , Dejan in Darija, svetovalna delavka Tadeja in šolska knjižničarka Špela, ki smo celoten dogodek in razstavo tudi načrtovali in pripravili.

Staršem in otrokom smo želeli predstaviti kakovostne slikanice in pomen branja že v predšolskem obdobju in to nam je v polnosti uspelo.

Razstavo smo popestrili z razstavo slikanic, ki so otrokom v pomoč pri različnih tegobah v življenju, bodisi strahu, obisku pri zdravniku, ločitvi staršev, razvijanju pozitivne samopodobe, sprejemanju drugačnosti, prepoznavanju čustev, smrti, sorojencih, odvajanju od dude in plenic…

Verjamemo, da so obiskovalci zapustili naš vrtec bogatejši za prijetno  izkušnjo skupnega branja, druženja ob knjigah in da bodo radi posegali po slikanicah tudi v prihodnje.

Otroci so za spomin na obisk dogodka in kot spodbudo za branje prejeli književno kazalo – bralno miško, staršem pa je bil na razpolago seznam izvirnih (nagrajenih in nominiranih) slovenskih slikanic.

Dogodek je bil prijetna mešanica pozitivne energije, ljubezni do knjig in branja, prežet z zgodbami junakov iz prebranih slikanic in veselja ob odkrivanju še nepoznanih junakov in zgodb.

V petek smo na ogled razstave povabili še učence 1. in 2. razreda, prav tako so si jo ogledali tudi otroci vseh treh skupin enote Črešnjevec. Seveda tudi tokrat ni manjkalo branja.

Dostopnost